Actueel

Laatste Berichten

Vacaredag 2018

Zaterdag 6 oktober 2018, Richting zoeken en geluk vinden

De landelijke Vacaredag op zaterdag 6 oktober in de Bergkerk in Amersfoort gaat over richting zoeken in je leven en geluk vinden.

Als je tijd neemt om je te bezinnen of te mediteren geeft dat rust, is de ervaring van velen. Maar het verandert je ook. Het maakt je meer open. Voor jezelf en alles wat in je leeft. Voor anderen; je kunt bijvoorbeeld beter zien waar een ander echt behoefte aan heeft. En bovenal voor God, de Eeuwige, of de liefde of hoe je hem/haar/het ook noemt. Deze ervaringen veranderen jou weer en zo gaat het steeds verder. Je gaat meditatief leven.

Veel mensen voor ons hebben in hun leven ervaring opgedaan met meditatief leven. Ze zijn gaan spreken over je leven als een geestelijke weg. Spirituele leermeesters hebben veel van die verhalen gehoord en ontdekt wat mensen helpt op hun geestelijke weg. Moet je jezelf veel opleggen, of juist maar kijken wat er op je af komt? Welke ontdekkingen kun je dan doen? In hun boeken of levensverhalen lezen inspireert en helpt je om richting te vinden in je leven.

Op deze dag maken we kennis met de wereld van geestelijk begeleiders of spiritual direction. Er zijn allerlei manieren waarop mensen begeleiding zoeken en vonden. Misschien heb je er zelf ook ervaring mee opgedaan.

Lezing

Mariska van Beusichem verkent met ons de christelijke kijk op het leven als geestelijke weg. Je kunt al gaande het verhaal ontdekken dat God over je leven vertelt. Geestelijk begeleiders kunnen je daarbij helpen. Aan de hand van korte teksten uit de christelijke spirituele traditie laat ze zien hoe dat in zijn werk ging en gaat. Mariska van Beusichem is predikant, heeft zich intensief verdiept in de spiritualiteit van Theresia van Lisieux en werkt als stadspastor in Zwolle

Programma

10.00 uur Inloop en inschrijving workshops, koffie en thee
10.45 uur Openingsviering
11.00 uur Berichten uit Vacare
11.10 uur Lezing door Mariska van Beusichem
12.15-13.00 uur Lunch
13.00-15.30 uur Diverse workshops in twee parallelle ronden; u kunt aan twee workshops deelnemen met tussendoor een pauze met koffie en thee)
15.45-16.00 uur Slotviering

Workshops – in twee parallelle ronden

 1. In gesprek met Mariska van Beusichem (alleen 1e ronde)
  Mariska gaat met ons in gesprek n.a.v. haar lezing. Daarnaast vertelt ze over de opleiding Geestelijke Begeleiding en over haar werk als stadspastor.
 2. Mijn innerlijke beeldtaal, door Judith van der Werf
  Tekenen is een manier om naar buiten te brengen wat in je leeft. Je maakt je innerlijke beeldtaal zichtbaar, wie je bent en wat er in je speelt. In de workshop maken we een tekening naar aanleiding van een Bijbeltekst. Je leert hoe de taal van de tekening te bevragen met het oog op jouw geestelijke weg. Je hoeft niet te kunnen tekenen om mee te doen.
  Judith van der Werf is theologe en geestelijk begeleider, werkzaam bij stichting VPSG en tekentherapeute
 3. Afstemmen op de Eeuwige, door Corinne Groenendijk
  Een workshop bij de brochure ‘meditatie en bezinning bij wat je tegen kunt komen op je weg door het leven’. Aan de hand van een vingerlabyrint mediteren we over onze eigen weg door het leven. Daarnaast maken we kennis met de brochure en hoe die je kan helpen zelf of in een groep op weg te gaan.
  Corinne Groenendijk is predikant en bestuurslid van Vacare
 4. Meditatieve rondgang langs de sacramenten, Alberte van Ess (alleen 2e ronde)
  In deze workshop gaan we de zeven sacramenten (van de Rooms-Katholieke Kerk) in stilte langs. Ze staan voor heilige plaatsen en kruispunten op de geestelijke weg. Als gewijde handelingen bieden ze mogelijkheden tot ontmoeting met God op onze levensweg.
  Alberte van Ess is predikant en bestuurslid van Vacare
 5. Mediteren over je leven in een pioniersplek, Dick Sonneveld
  Een geleide meditatie aan de hand van teksten van Etty Hillesum en Dag Hammarskjöld brengt ons bij die punten in ons leven waar we soms onvermoed op het spoor gezet werden van de Eeuwige.
  Dick Sonneveld is predikant en actief in pioniersplek De Pelgrim in Zoetermeer
 6. Het pad van vergeving – mediteren met muziek, Martin Snaterse
  Aan de hand van enkele fragmenten uit ‘Het boek van vergeving’ van Desmund Tutu (voorzitter van de Waarheids- en verzoeningscommissie in Zuid-Afrika) en zijn dochter Mpho Tutu komt in kort bestek het pad van vergeving aan de orde. We bewandelen die weg meditatief aan de hand van enkele muziekfragmenten.
  Martin Snaterse is predikant en geestelijk begeleider
 7. Labyrint lopen (buiten), Rob Boersma
  De geestelijke/spirituele weg is geen rechte weg maar een weg met soms onverwachte wendingen. Er zijn zaken die je ineens verder brengen, maar ook perioden van stilstand, dorheid en afstand van de geestelijke weg en God. In de traditie wordt de geestelijke weg als een labyrint afgebeeld die naar binnen naar het centrum voert en je vervolgens weer naar buiten brengt. Na een korte inleidende staande meditatie bezin je je vervolgens al meditatief lopend op een aantal vragen over jouw geestelijke weg.
  Rob Boersma is fysiotherapeut en bestuurslid van Vacare
 8. Lectio Divina, Jos de HeerLectio Divina, ofwel geestelijke lezing, is de meditatieve lezing van de Bijbel of andere geestelijke literatuur, zoals die in kloosters vanouds beoefend wordt. Deze vorm van tekstmeditatie wordt tegenwoordig ook buiten de kloosters beoefend. Het gaat dus niet om een vorm van wetenschappelijke exegese maar om de persoonlijke overweging en toeëigening van de tekst. Jos de Heer is predikant en bestuurslid van Vacare

De landelijke Vacaredag vindt plaats in de Bergkerk in Amersfoort, Doctor Abraham Kuyperlaan 2, op loopafstand van het station. Parkeren kan in de buurt van de kerk. Er is een boekentafel van uitgeverij Narratio en van de WCCM aanwezig. De kosten voor de dag zijn € 25,- inclusief koffie, thee en eenvoudige lunch.

Bij aanmelding maakt u gelijk een keuze voor de workshops.

>Meld u hier aan

Locatie

Bergkerk, Dr. A. Kuyperlaan 2, Amersfoort

Website

https://www.aanmelder.nl/102367