Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Inspiratie middag

7 maart 2020 van 12:00 - 16:00

€10

Gelatenheid, thema inspiratiemiddag WCCM-Nederland

Gelatenheid lijkt niet de meest logische houding als reactie op het leven. De tendens is eerder om de werkelijkheid naar onze hand te zetten. Maar volgens 0ud-hoofddocent cultuurfilosofie Gerard Visser van de Universiteit Leiden kan gelatenheid, in de geest van de middeleeuwse mysticus Meister Eckhart, ons op een spoor zetten van wat het meest waardevol is.

Visser spreekt hierover tijdens het jaarlijkse inspiratiemoment van WCCM-Nederland op zaterdag 7 maart 2020 in de Nicolaikerk te Utrecht. Uitgangspunt van de lezing is zijn boek ‘Gelatenheid, Gemoed en hart bij Meister Eckhart’. Filosoof Michel Dijkstra zei hierover in Filosofie Magazine: ,,Dankzij deze kritiek op de instrumentele rede [dus een denken dat alleen maar vraagt naar wat je met iets kunt doen] is het denken van de middeleeuwse Meester vandaag de dag springlevend. Het is Vissers grootste verdienste dat hij de lezer doordringt van deze tijdloze urgentie van Eckharts werk.’’

Aangezien gelatenheid of ‘een leeg gemoed’ alles te maken heeft met een houding van contemplatie, gebed, en meditatie, is Visser de aangewezen spreker op de inspiratiemiddag van de World Community for Christian Meditation (WCCM). Dit is een wereldwijde gemeenschap met meditatiegroepen in inmiddels meer dan honderd landen, waarvan ruim twintig in Nederland, onder meer in Utrecht. De beweging, ontstaan in 1991, baseert zich op het gedachtengoed van de Benedictijner monnik John Main (1926-1982), waar de focus onder meer op stilte en mediteren op een gebedswoord of mantra ligt.

WCCM organiseert de inspiratiemiddag samen met en dankzij financiële ondersteuning van ‘Het huis voor de Ziel’, dat in opbouw is en verbonden is aan de Nicolaikerk in Utrecht. Wijkgemeente Marcus-Nicolai is aangewezen door de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU) als pioniersplek voor nieuwe activiteiten die ook niet-kerkelijken bij de kerk betrekken.

De inspiratiemiddag is niet de eerste gezamenlijke activiteit van WCCM en Het Huis voor de Ziel. Eind mei startten zij een christelijke meditatiegroep, die elke woensdag in de oneven weken om 19 uur mediteert in de Kruiskapel van de Nicolaikerk.

De inspiratiemiddag duurt van 12 tot 16 uur en begint met een gezamenlijke lunch om 12 uur. Graag zelf brood meenemen, voor soep wordt gezorgd. De lezing van Visser begint om 13.00 uur. Rond 15.00 uur staat een gezamenlijke meditatie op het programma. De toegang bedraagt 10 euro, bij de deur af te rekenen, contant of met pin. Vooraf opgeven is niet nodig.

Gegevens

Datum:
7 maart 2020
Tijd:
12:00 - 16:00
Kosten:
€10

Locatie

Nicolaikerk
Nicolaaskerkhof 8
WCCM